21 april 2016

Wat kunnen we hier aan doen?

Van de website Armoede in Groningen:

Feiten

Onlangs publiceerde het Sociaal Planbureau Groningen het rapport Kinder in Tel. Hieronder leest u meer over dat rapport.

Uit de zevende editie van het rapport Kinderen in Tel (KiT) blijkt dat in de provincie Groningen bijna de helft van alle 0-18 jarigen opgroeit in een achterstandswijk: 43%. Groningen loopt daarmee op kop in Nederland. Dit cijfer is verontrustend. Opgroeien in een achterstandswijk heeft een samenhang met opgroeien in armoede en met de indicator achterstandsleerlingen.

In 12 Groninger gemeenten groeit meer dan de helft van de kinderen op in een achterstandswijk. In Pekela en Vlagtwedde zelfs meer dan 90%. In 2 gemeenten groeit 10% of meer van de kinderen op in een uitkeringsgezin (armoede): Groningen en Hoogezand-Sappemeer. Elf gemeenten hebben meer dan 10% achterstandsleerlingen. Dit zijn leerlingen met een zogenaamd ‘gewicht’, dat betekent dat zij ouders hebben met een laag opleidingsniveau.

De provincie Groningen staat in de landelijke rangorde wat opgroeien in armoede betreft op de ongunstige tweede plaats. De gemeente Groningen staat in die ranglijst op plaats 4.